Jan Kubeš: Včely překvapují neustále
Vyučil se zámečníkem, ale prostředí plné prachu a oleje nahradil prací s bzučícím hmyzem. Jan Kubeš již od roku 2002 na své rodinné včelí farmě Kubešův med vyrábí přírodní medy a medoviny. Základem jeho práce je vztah k přírodě a poctivé řemeslo. Včelstva této farmy žijí v čisté přírodě Nízkého Jeseníku a Litovelského Pomoraví, kde vylétávají ze svých úlů a sbírají nektar z rozmanitých druhů rostlin. Jejich snůška je následně šetrně zpracována v pestrou nabídku medů a medovin, které jsou k dostání také v UPointu.
Z vyučeného zámečníka včelařem. Kdy a proč jste se rozhodl živit chovem včel?
Hledal jsem svobodnou profesi, kde bych nemusel trávit tolik času v dílně nebo v kanceláři, a objevil jsem včely. Když jsem byl malý kluk, měl je můj strýc a já se na ně k němu chodil dívat, takže jsem se k nim po letech vlastně vrátil a začal jsem s nimi pracovat na profesionální úrovni.
Co Vám přijde na včelách fascinující?
Včely jsou superorganismus, který funguje o mnoha jedincích. Jedna včela vlastně sama o sobě nic neznamená. Jednotlivec se podřizuje funkci a potřebě celého včelstva. Pro mě je tedy nejvíc fascinující, jak spolu dokážou komunikovat a fungovat jako společenství. Existují například včely pátračky, které vyrazí do terénu, kde hledají zdroje snůšky nebo vody. Když něco z toho najdou, sdělují to poté ostatním pomocí včelích tanečků. Dávají jim tím také třeba vědět, v jaké vzdálenosti se zdroj snůšky nebo voda nachází.
Dokáže Vás na včelách ještě stále něco překvapit?
Včely překvapují neustále. Člověk na ně není nikdy dost chytrý a zkušený, nikdy u nich neplatí nic stoprocentně. Provedete u nich nějaký zákrok, třem to pomůže, u třech je to neutrální a třem spíše ublížíte. Ke každému včelstvu je třeba přistupovat individuálně. Člověk se pořád učí a je neustále překvapený. Každá sezóna je navíc úplně jiná. Vždy říkám, že musíme být neustále připraveni. Nikdy totiž nevíme, jak se sezóna vyvine, a čím ho příroda a počasí překvapí.
Jak se letos včelám dařilo oproti minulým letům?
Máme za sebou druhou poměrně nevydařenou sezónu. Bylo chladné jaro, takže počasí nám moc nepřálo. Včelstva, která máme v nížině, vyletěla a snůšku donesla. Jiné to ale bylo u včelstev, která žijí v Nízkém Jeseníku. Je tam chladněji, a to se na snůšce dost podepsalo. V posledních osmi deseti letech je také čím dál komplikovanější udržet včely při životě. Navíc se dramaticky mění zdroje snůšky a ubývá také nektaru. Kvůli tomu, že se v krajině a v zastavěných územích obcí dnes všechno seče a udržuje, ubývá plevelů a květnatých ploch. V dnešním průmyslovém zemědělství je navíc všechno chemicky ošetřeno.
Výrazně nás také postihla kůrovcová kalamita, která se objevila v Nízkém Jeseníku před šesti lety. Měli jsme tam většinu včelstev, a právě kvůli kůrovci jsme přišli o krásné medovicové medy ze smrkových kultur. Jsem velmi zvědavý, jak si s tím příroda nakonec poradí. Naštěstí poslední dva roky prší více a vidím, že se příroda začíná zase trošku více zelenat a vytěžené plochy se spravují.
Obejdou se dnes včely bez včelaře?
Do začátku osmdesátých let minulého století by se určitě obešly. V té době se ale v Československu objevil kleštík včelí – varroáza, což je invazivní druh roztoče včel z jihovýchodu Asie, který přesedlal i na naši včelu kraňskou. Ta se narozdíl od včely východní, která obývá právě jihovýchodní Asii, tomuto roztoči nedokáže bránit a není schopna bez zásahu včelaře sama přežívat.
Jak je péče o včely náročná?
Je rozhodně náročná, protože se vše odvíjí především od počasí v daném roce. Velmi důležité je udělat správný zásah v ten pravý čas. To se vzhledem k počasí nedá dopředu úplně dobře předpovědět a načasovat. Plánovat dovolenou během včelařské sezóny si rozhodně nedovolím. Odjíždíme na ni až po sezóně, kdy je vše hotové. Mým šéfem jsou včely a počasí. Pokud chcete uspět, je třeba se jim podřídit.
V nabídce UPointu si mohou zákazníci koupit buď med lesní s maliníkem, nebo med květový. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Rozdíl je v původu. V přírodě jsou dva zdroje sladké šťávy. Jeden je nektar z květů, druhý je medovice. Květové medy tedy pochází z nektaru květů. Medovice vzniká tak, že různé méry, mšice a puklice nabodávají jehličku stromu nebo list a vysávají sladkou šťávu. Z ní pak vyfiltrují bílkovinu a přebytečné cukry vypouští ven v podobě kapének medovice. Ty následně včely sbírají a poté z nich vznikají tmavé medovicové medy. Medovice je tmavá a obsahuje větší množství minerálních látek. Květové medy obsahují pyl, jsou lehčí a stravitelnější.
Mimo jiné vyrábíte také medovinu. Konkrétně medovina Cabernet, která je v UPointu také k dostání, se umístila na prvním místě v celostátní soutěži Českého svazu včelařů Medovina roku 2019. Jaká jsou specifika výroby? V čem je jedinečná?
Pod medovinou si každý představí něco jiného. My se snažíme dělat spíše přírodní medová vína. Používáme tedy vodu, med, kvasinky a zároveň nepřidáváme žádný líh, cukr, aromata a barviva. Myslím si, že medovina Cabernet se nám opravdu povedla. Používáme v ní odrůdu Cabernet Moravia od pana vinaře Esterky z Hovoran, od nějž kupujeme asi 450 litrů rmutu z této odrůdy. Zbytek je náš med a voda. Všechno pak necháme společně kvasit se slupkami hroznů, aby měla medovina rubínovou barvu. Poté následuje minimálně rok ležení, kdy medové víno zraje, a výsledkem je naše medovina Cabernet.
Je náročnější výroba medu, nebo medoviny?
U medu jsme více závislí na přírodě a počasí. I když uděláme všechno správně, nemusí to vždy vyjít. U medoviny pracujeme také s živým organismem, tedy s kvasinkami. Pokud při výrobě medoviny uděláme všechno správně, riziko, že se něco pokazí, je oproti medu menší. Při prodeji medoviny ale narážíme na to, že potřebujeme lidi nejprve naučit medovinu pít, protože starší generace mají zafixovanou medovinu z poutě, a ta se opravdu moc pít nedá. Snažíme se to tedy posunovat tím směrem, jak by měla správná medovina vypadat. Je to ale běh na dlouhou trať.
Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Minulý rok jsme zprovoznili e-shop, který nám dal hodně práce. Teď ho ještě dolaďujeme a uvidíme, jak bude fungovat. E-shop by nám měl také napovědět, jestli budeme dál rozšiřovat výrobu medoviny. Právě ta mě v poslední době hodně baví. Přijde mi úžasné, že při výrobě medoviny pracujeme s kvasinkami, které dokážou vytvořit různé nuance chutí. V tom vidím velký posun a dá se s nimi ještě hodně pracovat. U medovin vyrobíme úplně stejný základ, ale použijeme jiné kvasinky. Každá medovina pak chutná jinak. Některé kvasinky dokážou například udělat lehké citrusové nebo květové tóny. Díky nim pak vzniknou lehké medoviny. Jiný kmen kvasinek dokáže vytvořit mohutné tělo. Tyto medoviny jsou pak vhodné pro dlouhodobé zrání.
Plánujete vyrábět nové příchutě medoviny?
Jsme teď ve fázi, kdy by toho bylo už moc, takže neplánujeme. Víceméně jsme omezeni prostorem. E-shop by nám měl napovědět, jestli ještě zvětšíme náš provoz. V tuto chvíli jsme ale na hraně možností. Během sezóny se intenzivně věnujeme včelám, pak je zazimujeme a začínáme pracovat na medovině.
V UP kabátě nabízíme téměř kompletní sortiment Kubešovy medové manufaktury. Najdete u nás medoviny, ochucené pastované medy i klasický lesní med.